برگزاری کرسی ترویجی با عنوان رهیافتی معناشناسانه به مسائل نوپدید فرهنگی از منظر قرآن
(مورد مطالعه: مصرف به مثابه زکات)
با ارائه حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر عباس ابراهیمی
و با نقد آقای دکتر روح الله داوری و آقای دکتر محمد عرب زاده
در شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی
گزارش اجمالی کرسی ترویجی عرضه دیدگاه علمی:
رهیافتی معناشناسانه به مسائل نوپدید فرهنگی از منظر قرآن)مورد مطالعه: مصرف به مثابه زکات(
ارائه دهنده: حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر عباس ابراهیمی، ناقدین: جناب آقای دکتر روحالله داوری و جناب آقای دکتر محمد عرب زاده، دبیر علمی: حجت الاسلام و المسلمین محمد ترابی فر. تاریخ برگزاری: 8/6/1400 مکان برگزاری: قم، شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی.
خلاصهای از عرضه دیدگاه علمی:
چهار معنای مصرف در فرآیند انتقال از جامعه مدرن به پسامدرن، مصرف به مثابه زهد، مصرف به مثابه تمایز، مصرف به مثابه تظاهر و مصرف به اتراف حاصل نظرات موجود در معنا بخشی به مصرف است. از طریق دورویکرد معناشناسی زمان گذر و معناشناسی تاریخی قومی میتوان به نحوه معنابخشی متشرعه و قرآن به مصرف به عنوان کنش و فعل انسانی دست یافت.
میدان معنایی کلان تزکیه در قرآن، همه فرآیند مصرف ممدوح، شامل معنای محوری، شیوه، حد، منشأ، قوانین و احکام را در درون خود جای داده است و قرآن با فرآیند زکات، مصرف را معنا کرده است. فرآیندی که میتوان از آن به عنوان «مصرف متزاکیانه» یاد کرد. مصرف متزاکیانه مبتنی بر نیاز است نه تمایز؛ و با قوانینی چون زکات، صدقه و انفاق در پی ایجاد اعتدال و تعدیل غریزه زیادهخواهی و همچنین کم کردن شکاف میان فقیر و غنی است. هدف آن رشد و حفظ پارسایی و سرانجامش دستیابی به حیات طیبه و نقطه مقابل آن اسراف و اتراف )رفاهزدگی( است
محمد ترابیفر
مدیر علمی کرسی